Karácsony: Bejglitorta

Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 171 fő
  • Képek - 405 db
  • Videók - 159 db
  • Blogbejegyzések - 508 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

karácsony mindenkinek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 171 fő
  • Képek - 405 db
  • Videók - 159 db
  • Blogbejegyzések - 508 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

karácsony mindenkinek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 171 fő
  • Képek - 405 db
  • Videók - 159 db
  • Blogbejegyzések - 508 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

karácsony mindenkinek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 171 fő
  • Képek - 405 db
  • Videók - 159 db
  • Blogbejegyzések - 508 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

karácsony mindenkinek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

,Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztô, 0,25 dl tej, 2 kis ka nál kris tály cu kor, 50 dkg fi nom -
liszt, 25 dkg Rama sütômargarin, 25 dkg por cu kor, 3 to jás sár gá ja, 2 evôkanál, rum,
1 evôkanál tej föl, fél cit rom re szelt hé ja, fél kis ka nál só, a tészta nyújtásához: finomliszt,
a töltelékekhez: 30-30 dkg da rált dió és mák, 30 dkg por cu kor, 15 dkg ma zso la, 1 cit rom
re szelt hé ja, 2-3 cso mag va ní li ás cu kor, kb. 0,5 dl rum, kb.1 dl tej, a for ma ki ke né sé -
hez: 2 dkg Rama sütômargarin, a tészta lekenéséhez: 1 to jás, a díszítéshez: 3 evôkanál
sár ga ba rack lek vár, 6-6 dkg ôrölt mák és dió, por cu kor
1. A tésztához az élesztôt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig
pihentetjük ezalatt felfut. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzá -
adjuk. Ezután a tejes élesztôvel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal
és a sóval összegyúrjuk. Folpackba csomagolva egy éjszakára hûtôszekrénybe tesszük.
2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag
vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük
el, csak rum he lyett for ralt, ki hû tött tej ke rül be le. Mindkettôt le ta kar juk, be hût jük.
Még fi no mabb a töl te lék, ha a ma zso lát sü tés elôtt 1-2 nap ra rum ba áz tat juk, így még
za ma to sabb lesz. Csak annyit ve gyünk ki belôle, amennyi a mák töl te lék be kell, a töb -
bi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
3. A tész tát 5 egyenlô (kb. 22 dkg-os) rész re oszt juk. Az egyi ket jól meg lisz te zett gyú ró -
la pon 26 cm átmérôjû kör re ki nyújt juk. Sütôpapírral bé lelt vagy mar ga rin nal ki kent
tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és elômelegített sütôben, közepes lánggal
(180 °C; lég ke ve ré ses sütôben 165 °C) kb 12 perc alatt elôsütjük.
4. Egy 26 centi átmérôjû, szétszedhetô tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy
kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsi -
mítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük.
A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk, és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet
is ké szít het jük kré me sebb re, de ru mot már ne te gyünk be le, in kább 0,5 dl tej jel
vagy fôzôtejszínnel, illetve kb. 2 evôkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az
elôsütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk, egy tészta -
lapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó tésztalap.
5. A te te jét fel vert to jás sal le ken jük, bô fél órán át me leg he lyen pi hen tet jük. Ez után új -
ból lekenjük, villával megszurkáljuk. Elômelegített sütôben, közepes lánggal (180 °C;
lég ke ve ré ses sütôben 165 °C) kb. 45 per cen át süt jük. Ha idôközben túl zot tan pi rul na,
alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tûvel ellenôrizhetjük. A formában hagy -
juk ki hûl ni, és csak más nap sze le tel jük fel, de elôtte még meg dí szít jük az ol da lát.
6. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük,
lek vár ral kör be ken jük. Egy alufólialapra a mák ból és
a dióból váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíko
kat ra kunk egy más mel lé. A tor tát ügye sen, alul
felül meg fog juk, majd vé gig gör -
get jük raj ta, így a lek vár nak
köszönhetôen, a kis csí kok
ráragadnak.

Címkék: bejglitorta

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu