Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy kis idő és energia ráfordításával nívós, egyedi ajándékot készíthetünk szeretteinknek. Szívünk, lelkünk benne van egy ilyen ajándékban…
|
Hozzávalók
üres tejes vagy gyümölcsleves dobozok széles cellux éles, hegyes kés (tapétavágó kés), vonalzó, olló, alkoholos filc elhasználódott lábas és fakanál gyertyacsonkok, régi gyertyák beolvasztásra rövid, vastag gyertyák (itt 5-6 cm hosszúakat használtunk) egész szegfűszeg, egész fahéj, csillagánizs, vaníliarúd, szegfűbors fenyőág, fagyöngy, más termések illóolaj (fenyő, narancs, fahéj, karácsonyi illat, stb.) |
FIGYELEM!
A gyertyaöntés nagy körültekintést és odafigyelést igényel. Most ne dolgozzunk gyerekekkel együtt. Ügyeljünk a biztonságra!
Elkészítés menete
Készítsünk elő a karácsonyi hangulathoz illő mutatós, illatos fűszereket (itt egész csillagánizst, egész szegfűszeget és fahéjat használtunk). Válogassunk nagyobb és mutatósabb darabokat, ezzel fogjuk díszíteni és illatosítani a gyertyáinkat. Vágjunk kis (kb. 3 cm hosszú) fenyőágakat is. Készítsünk elő egyéb terméseket, szárított narancskarikát, amihez kedvünk van, illetve ami elérhető.
|
![]() |
A gyertyaöntéshez szükségünk van öntőformákra. Nagyon jól mutat a kocka alakú gyertya. Gyümölcslé tisztára mosott dobozából készíthetjük el a formát. A doboz alsó része kitűnően megfelel, csak a kívánt magasságra le kell vágni. Itt 6 ill. 7 cm magasra hagytuk. A háromszög alapformájú gyertyához 8,5 cm oldalú szabályos háromszöget rajzoltunk a szétvágott tejesdoboz papírjára és ehhez ragasztottuk az oldalfalakat, amik 6 cm magasak voltak. A ragasztás pontos és erős legyen!
Következő lépésként el kell helyezni az új gyertya kanócát a formában. Legegyszerűbb egy rövid gyertyát használni, mert így nem kell öntéskor a kanóccal bajlódni. A kis gyertyát a forma közepére rögzítjük olvasztott viasz segítségével. Ha nincsen ilyen rövid gyertyánk, akkor egy hosszabb gyertyát megfelelő méretűre vágunk.
![]() |
![]() |
A régi gyertyából elég nagy mennyiségre lesz szükségünk. Egy 7x7x6 cm nagyságú gyertya kb. 25 dkg. Számoljuk ki előre, hogy hány gyertyát szeretnénk önteni és annak megfelelően gyűjtsük össze a viaszt. Barkácsáruházban, hobbiboltban kapható kifejezetten erre a célra való viasz (paraffin), de olcsón megvásárolt gyertyát is összedarabolhatunk.
A gyertya alapanyagának szánt régi gyertyákat apró darabokra vágtuk, minden kanócot, piszkos részt eltávolítottunk. Az így kapott törmeléket egy régi lábasba szórtuk. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk és a törmelékkel teli lábost vízfürdőbe tesszük, így olvasztjuk fel a viaszt.
![]() |
![]() |
TIPP
Figyeljünk a színekre! Ha csak fehér gyertyánk van és színesre vágyunk, akkor apróra reszelt zsírkrétát is keverhetünk a felolvadt viaszhoz. Ha színes gyertyamaradékaink vannak, ne keverjünk össze túl sokfélét. Itt először a piros, narancs, sárga gyertyacsonkok kerültek egybe (ezt világosítottuk úgy, hogy fokozatosan egyre több fehér viaszt adtunk hozzá), majd egy második körben a kékek és zöldek.
Ha a viasz teljesen felolvadt, nagyon óvatosan beleöntjük a formába kb. 2 cm magasságig. A maradék olvasztott viaszhoz fehér színű gyertyadarabokat keverünk, így világosabb színt kapunk majd.
|
![]() |
Várnunk kell rövid ideig, hogy a viasz a formában kissé megszilárduljon. Ekkor óvatosan belenyomjuk a díszítő fűszereket.
Következhet a második réteg öntése, majd az olvadt viasz világosítása további fehér hozzáadásával. Szilárdulás után díszítés és így tovább, amíg a gyertyánk a kívánt magasságot el nem éri. Mi 3-4 réteggel dolgoztunk.
TIPP
Ha még illatosabbá szeretnénk tenni a gyertyánkat, akkor keverjünk az olvasztott viaszhoz illóolajat. Az olaj mindig a fűszerhez és a gyertya színéhez illő legyen. (pl. zöld gyertyához fenyőillat és fenyőágacska, fahéjhoz fahéjillat, stb.)
![]() |
Várjuk meg, amíg a gyertyánk teljesen megszilárdul, csak azután bontsuk ki a formából. Az éles széleket tapétavágó késsel levághatjuk. Nagyon óvatosan, egyenletesen húzzuk a kést, csak akkor lesz szép.
Celofánba csomagolva, szalaggal díszítve tökéletes ajándék, de saját lakásunkat is díszíthetjük vele az ünnep alkalmából.
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
kreatívan karácsonyra!
Izzó díszek
tippek karácsonyra
Karácsonyi textil koszorú