Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy kis idő és energia ráfordításával nívós, egyedi ajándékot készíthetünk szeretteinknek. Szívünk, lelkünk benne van egy ilyen ajándékban…
Hozzávalók
üres tejes vagy gyümölcsleves dobozok széles cellux éles, hegyes kés (tapétavágó kés), vonalzó, olló, alkoholos filc elhasználódott lábas és fakanál gyertyacsonkok, régi gyertyák beolvasztásra rövid, vastag gyertyák (itt 5-6 cm hosszúakat használtunk) egész szegfűszeg, egész fahéj, csillagánizs, vaníliarúd, szegfűbors fenyőág, fagyöngy, más termések illóolaj (fenyő, narancs, fahéj, karácsonyi illat, stb.) |
FIGYELEM!
A gyertyaöntés nagy körültekintést és odafigyelést igényel. Most ne dolgozzunk gyerekekkel együtt. Ügyeljünk a biztonságra!
Elkészítés menete
Készítsünk elő a karácsonyi hangulathoz illő mutatós, illatos fűszereket (itt egész csillagánizst, egész szegfűszeget és fahéjat használtunk). Válogassunk nagyobb és mutatósabb darabokat, ezzel fogjuk díszíteni és illatosítani a gyertyáinkat. Vágjunk kis (kb. 3 cm hosszú) fenyőágakat is. Készítsünk elő egyéb terméseket, szárított narancskarikát, amihez kedvünk van, illetve ami elérhető.
|
A gyertyaöntéshez szükségünk van öntőformákra. Nagyon jól mutat a kocka alakú gyertya. Gyümölcslé tisztára mosott dobozából készíthetjük el a formát. A doboz alsó része kitűnően megfelel, csak a kívánt magasságra le kell vágni. Itt 6 ill. 7 cm magasra hagytuk. A háromszög alapformájú gyertyához 8,5 cm oldalú szabályos háromszöget rajzoltunk a szétvágott tejesdoboz papírjára és ehhez ragasztottuk az oldalfalakat, amik 6 cm magasak voltak. A ragasztás pontos és erős legyen!
Következő lépésként el kell helyezni az új gyertya kanócát a formában. Legegyszerűbb egy rövid gyertyát használni, mert így nem kell öntéskor a kanóccal bajlódni. A kis gyertyát a forma közepére rögzítjük olvasztott viasz segítségével. Ha nincsen ilyen rövid gyertyánk, akkor egy hosszabb gyertyát megfelelő méretűre vágunk.
A régi gyertyából elég nagy mennyiségre lesz szükségünk. Egy 7x7x6 cm nagyságú gyertya kb. 25 dkg. Számoljuk ki előre, hogy hány gyertyát szeretnénk önteni és annak megfelelően gyűjtsük össze a viaszt. Barkácsáruházban, hobbiboltban kapható kifejezetten erre a célra való viasz (paraffin), de olcsón megvásárolt gyertyát is összedarabolhatunk.
A gyertya alapanyagának szánt régi gyertyákat apró darabokra vágtuk, minden kanócot, piszkos részt eltávolítottunk. Az így kapott törmeléket egy régi lábasba szórtuk. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk és a törmelékkel teli lábost vízfürdőbe tesszük, így olvasztjuk fel a viaszt.
TIPP
Figyeljünk a színekre! Ha csak fehér gyertyánk van és színesre vágyunk, akkor apróra reszelt zsírkrétát is keverhetünk a felolvadt viaszhoz. Ha színes gyertyamaradékaink vannak, ne keverjünk össze túl sokfélét. Itt először a piros, narancs, sárga gyertyacsonkok kerültek egybe (ezt világosítottuk úgy, hogy fokozatosan egyre több fehér viaszt adtunk hozzá), majd egy második körben a kékek és zöldek.
Ha a viasz teljesen felolvadt, nagyon óvatosan beleöntjük a formába kb. 2 cm magasságig. A maradék olvasztott viaszhoz fehér színű gyertyadarabokat keverünk, így világosabb színt kapunk majd.
|
Várnunk kell rövid ideig, hogy a viasz a formában kissé megszilárduljon. Ekkor óvatosan belenyomjuk a díszítő fűszereket.
Következhet a második réteg öntése, majd az olvadt viasz világosítása további fehér hozzáadásával. Szilárdulás után díszítés és így tovább, amíg a gyertyánk a kívánt magasságot el nem éri. Mi 3-4 réteggel dolgoztunk.
TIPP
Ha még illatosabbá szeretnénk tenni a gyertyánkat, akkor keverjünk az olvasztott viaszhoz illóolajat. Az olaj mindig a fűszerhez és a gyertya színéhez illő legyen. (pl. zöld gyertyához fenyőillat és fenyőágacska, fahéjhoz fahéjillat, stb.)
Várjuk meg, amíg a gyertyánk teljesen megszilárdul, csak azután bontsuk ki a formából. Az éles széleket tapétavágó késsel levághatjuk. Nagyon óvatosan, egyenletesen húzzuk a kést, csak akkor lesz szép.
Celofánba csomagolva, szalaggal díszítve tökéletes ajándék, de saját lakásunkat is díszíthetjük vele az ünnep alkalmából.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
kreatívan karácsonyra!
Izzó díszek
tippek karácsonyra
Karácsonyi textil koszorú