Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a karácsony mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
karácsony mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A sablon:
Kinagyítani a négyzethálós ábrán látható alakokat /egy kocka egyenlő 1
cm-rel / és szépen kivágni. A ház egyforma darabjai csak egyszer vannak
ábrázolva, de két darabot kell a tésztából kiszabni. A háztető mindkét
lapja 3-3 részből áll kb. 1 cm átfedéssel összerakva a sütőlapon. Van
még a gerinc, ami 1 cm széles és a hossza megegyezik a tető felső
hosszával.
A tészta alapanyaga: 60 dkg méz, 1,25 kg liszt, 25 dkg vaj, vagy
margarin, 25 dkg cukor, 3 egész tojás, 5 tojássárgája, 1 késhegynyi
szódabikarbóna.
Összeállítása:
A meleg mézben oldjuk fel a vajat, adjuk hozzá a többi anyagot,
ízesítsük citromhéjjal vagy porrá tört szegfűszeggel 2-3 db késhegynyi
fahéjjal. Lisztezett deszkán gyúrjuk simára. A tésztát osszuk három
részre.
Kiszaggatás és sütés:
Nyújtsuk ki a tésztát 1/2 - 3/4 cm vastagságúra. helyezzük rá a
sablonokat. Először a nagyobb formákat /ház eleje, hátulja. 2
oldallapja, tető /szabjuk ki hegyes késsel, utána a figurákat tető
gerincét, 6-8 db fahasábnak való kb.5 cm hosszú hengert fahasábnak,
kerítésnek. A szaggatásból leeső széleket össze kell újra gyúrni
legvégére az alaplaphoz.
Fontos: a tészta masszát nem szabad, sokáig állni, hagyni, mert szétfolyik a sütőben, és nem lesz formatartó.
Tegyünk zsírpapírt a sütőlemezre, s helyezzük rá az egyes darabokat. A
színezetlenül maradókat, /háztető, házfal / kenjük be tojásfehérjével,
amitől szép fényt kapnak, és a három darabból összeillesztett tetősütés
közben úgy ragad össze, hogy hullámosnak látszik. Nyomkodjunk a
háztetőbe fél dióbelet, hámozott mandulát / sütés előtt /. A házfalat
díszíthetjük francia drazséval/szintén sütés előtt /. A sütést
előmelegített forró sütőben kell végezni, világos barnára. A kisebb
figuráknál törekedni kell a gazdaságos helykihasználásra, 1 - 1 cm hézag
maradjon közöttük, hogy nehogy összeragadjanak. Valamennyi darab
megsütését háromszori sütéssel tudjuk elkészíteni. Lapátkával szedjük ki
a megsült darabokat, és helyezzük hideg lapra. Várjunk néhány percig,
míg megkeményednek a darabok, akkor már nem hajolnak el, de még elég
puhák, ekkor lehet velük a legjobban dolgozni. Állítsuk a ház előlapját
az oldalfal elé és a kettőt hosszú merkelőtűvel /jó a hegyes nem vastag
kötőtű is /szúrjuk át. A furatokba dugjunk fogvájót, az fogja össze a
darabokat. Egy oldalba elegendő 3 db fogvájó. Gyorsan kell dolgozni,
mert ha a tészta megkeményedik, könnyen reped. Az összeszerelt négy
oldalfalra, tegyük rá a csúcsánál összefogott nyeregtetőt, és az előbb
leírt módon - felülről lefelé szúrva - fogvájóval szögezzük a
házfalakhoz, a gerincet is tegyük rá. Végül az épületet helyezzük az
alapra. A figurák talpába is szúrjunk fogvájót, és az alapba is kb. oda,
ahova tenni fogjuk. Színezés: csak ételszínezékkel szabad festeni. Kell
hozzá egy vastag ecset és egy vékony, meg egy kihegyezett hurkapálcika.
Ha van otthon ételfesték, akkor könnyű a festési művelet, ha nincs egy
kicsit komplikáltabb. Venni kell néhány zacskó tojáscukorkát, színenként
szétválogatni, kis edénybe /pl. kis kávés csészékbe / tenni, ráönteni
annyi vizet, hogy éppen elfedje a cukrokat. Kb. egy óra múlva a színezék
leázik a cukorkákról, és a fehér magja marad, ezeket óvatosan
kihalásszuk a léből.
Kell egy alapmázat készíteni 30 dkg porcukorból 1/2 citrom levéből de
jó 3 evőkanál Olympos citromlé is. Negyedórán át kell keverni, míg sűrű
és habos lesz. Akkor annyi részre kell osztani, ahány szint akarunk, és
egyenként hozzáadjuk az elkészített, leáztatott színezéket. Ha a
festékünket hígnak találjuk, hagyjuk állni. és magától besűrűsödik.
Ebből viszont az is következik, hogy a megfelelő sűrűségű festékkel
gyorsan kell dolgozni, mert ha kiszárad többé már nem kenhető! A sablon
alapján karcoljuk a figurákra a vonalakat, így a tűvel bekarcolt kis
árkok megakadályozzák a festék szétfolyását. A figurákat fekvő
helyzetben kell festeni. Barna színt kávé, csoki felhasználásával
készíthetünk. Ha a figurák megszáradtak, helyükre lehet állítani őket,
lehet az alapra olvasztott csokit önteni, és cukorkákat beleszórni. A
fahasábokat a ház mellé szintén csokival lehet összeragasztani.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mézpuding mézes almaraguval
Szamos marcipán
Havas háztető
Gesztenyés krémes